כאשר אומרים 'קשר של תפילין' במסגרת הנחת תפילין, מתכוונים למעשה ל-2 קשרים שקיימים – קשר אחד אחד בראש ואחד ביד. הקשרים נעשים באמצעות רצועות התפילין ונועדו בכדי להדק את התפילין לגוף ולראש. לצורת הקשר של יד ושל ראש יש משמעות בפני עצמה ואיננה סתם קשר כלשהו שכל אחד יכול לעשות כרצונו. מקור הקשרים הוא למעשה הלכה למשה מסיני. בתלמוד מציינים שהקשר הוא אחד משישה דברים שצריך כל תלמיד חכם ללמוד לעשות, אם כי בפועל הרבה תלמידים חכמים אינם בקיאים בכך.
קשר של תפילין – ראש ויד
נתחיל בקשר של ראש – בקשר של ראש ישנם כמה מנהגים, אך בכולם ניתן לראות בבירור את צורת האות ד' בקשר עצמו.
הקשר המכונה 'קשר דלת' הינו קשר בו צורת האות ד' נראית בקשר עצמו – השימוש בקשר זה נהוג אצל רוב האשכנזים, חסידי פולין והציבור הספרדי.
קשר נוסף, הוא 'קשר מרובע' – כלומר, קשר בצורת ריבוע כאשר צורת האות ד' מופיעה חלקה בקשר עצמו וחלקה ברצועות עצמן – השימוש בקשר זה נהוג אצל חלק מהאשכנזים, רוב החסידים והתימנים.
קשר נוסף הוא קשר 'דלת כפולה' – כלומר קשר בצורת ריבוע עם חלל באמצעו (בצורת ם) – השימוש בקשר זה נהוג בקרב חסידי חסידות צאנז.
קשר של תפילין – יד
כעת נעבור לקשר של יד – בצורת הקשר והלולאה ברצועת התפילין של יד קיימים כיום שני מנהגים:
הראשון – קשר שיוצאת ממנו לולאה קצרה לכיוון צד ימין, ודרך הלולאה משחילים את כל שאר אורך הרצועה – לפי מנהג האשכנזים (המתפללים בנוסח אשכנז), חסידי פולין והתימנים.
השני – קשר שיוצאת ממנו לולאה ארוכה לכיוון צד שמאל, המושחלת במעברתא (החלק האחורי של בית התפילין המחובר לתיתורא). בחלק הלולאה היוצא מצד שמאל למעברתא, משחילים את את כל שאר הרצועה – כמנהג רוב החסידים והספרדים.
בקצה רצועת התפילין של יד ישנו קשר נוסף בצורתמ האות י' והוא נקרא היוד של הקשר. כלומר, ה י' הנמצאת ליד הקשר.
נרחיב מעט על ה י' של הקשר –
ברצועת התפילין של יד יש כאמור שני קשרים: בקצה הרצועה יש קשר בצורת האות י' ולידו יש קשר, שממנו יוצאת לולאה. ה י' הזאת נקראת "יוד של הקשר", כלומר, ה"יוד" הנמצאת ליד קשר התפילין עצמו. ה י' של הקשר צריכה להיות צמודה לבית התפילין של יד. על פי הזוהר הקדוש -אסור ש י' זו תזוז מהתפילין של יד, שלא יעשה חס וחלילה פירוד. ומי שמרחיק אותה ממקום זה, כך יהיה רחוק מגן עדן בעולם הבא.
יש הרבה 'פולמוס' סביב עניין הקשרים עצמם. יש כאלה הטוענים שהקשר המרובע הוא הקשר הוותיק ביותר שקיים והוא ידוע כבר מתקופת הגאונים והלאה. הרב יוסף קאפח מצטט את דברי הרמב"ם ואומר שהקשר שהראה הקב"ה למשה קשר מרובע הוא וכך היא מסורת יהודי תימן מאז ומעולם.
אוחז תפילין – "אות"
האוחז תפילין של 'אות' מתאים לכל סוגי התפילין ואינו קשור לסוגי הקשר השונים הקיימים. האוחז תפילין מתחבר בקצה רצועת התפילין של יד, במקום שהקשרים שתוארו לעיל אינם משפיעים על תפקודו של האוחז. האוחז הוא מתנה ערכית נפלאה לכל אחד וגם לחתן בר המצווה, וכחלק מכל סט תפילין לבר מצווה.
נדגים כיצד יש לקשור קשר של יד – נוסח ספרד
ציורים 1-5: קשירת י' קטנה בקצה הרצועה
הנח את הרצועה כשהצד השחור מוסתר ממך,
עשה לולאה במרחק 30 ס"מ מהקצה.
קפל את הרצועה עם ה-י' על הלולאה.
השחל את הלולאה שנוצרה משמאל לתוך הלולאה העליונה
קפל את הקצה עם ה-י' ימינה ולמעלה.
השחל את ה-י' לתוך הקשר שנוצר.
הדק את הקשר ע"י מתיחת הרצועה בכיוון החץ.
השחל את הרצועה הבודדת לתוך המעברתא