כאשר אנו מדברים על רצועות תפילין, אנו מדברים על 2 רמות מבחינת איכות העור ממנו עשויות הרצועות ועל 3 רמות מבחינה הלכתית. נסביר את ההבדלים ביניהן.
ההבדלים בין רצועות תפילין
נתחיל מהרמה הגבוהה ביותר של רצועות ונעבור אחר בהדרגה לרמות נמוכות יותר של רצועות. ראשית, נדון ברצועות בהן יש עור שחור משני הצדדים.
חשוב להבין, כי על פי ההלכה, החיוב דן ברצועות שיהיו שחורות מלמעלה בלבד ואין הכרח כי יהיו שחורות גם מלמטה. בשנים האחרונות אנו מבחינים יותר ויותר ברצועות תפילין שהן שחורות משני הצדדים.
אלה העשויות בצבע שחור משני הצדדים נחשבות לרצועות מהודרות ואיכותיות מאוד. העור מהן עשויות הרצועות נקרא "עור עליון". בחלק העליון של הרצועה נהוג לצבוע את הצבע השחור בלכה מבריקה או בלכה בצבע מט.
לרצועות הצבועות בשחור משני הצדדים- רצועות תפילין מהודרות, מספר יתרונות.
רצועות תפילין מהודרות
- רצועות אלו נשארות בצבע שחור תמיד, גם אם הצבע שמרחנו מעל, מתקלף.
- מאחר וכל הרצועה ספוגה בצבע שחור, אז גם הפיאות (הצדדים) של הרצועות יהיו תמיד בצבע שחור.
- האיכות של רצועות אלה היא ברמה טובה מאוד.
רצועות מסוג "עור עליון" העשויות עבודת
בדיוק כמו ברצועות השחורות משני הצדדים, גם רצועה זו עשויה מ"עור עליון" כפי שתיארנו קודם לכן. תהליך העיבוד של עור הרצועה לא עושה כל שימוש במכונות חשמל וטכנולוגיות המבוססות על חשמל אלא נעשות בכח האדם עצמו בלבד. להבדיל מהרצועות התפילין שתיארנו קודם, רצועה זו צבועה רק מצד אחד בשחור ולא משני הצדדים (כפי שמתירה ההלכה). לרצועות תפילין אלו מעלה אחת ייחודית וחשובה ויש בה גם מן ההידור – ברצועות אלה יש "כוונה" של עושה הרצועה בעת ייצורה, להבדיל ממכונות.
רצועות לתפילין מסוג "עור עליון" העשויות בעבודת מכונה ולא על ידי אדם
כפי שתיארנו קודם לכן, גם רצועות אלו עשויות מ"עור עליון", אולם להבדיל מעיבוד שנעשה בכח הגברא בלבד, העיבוד של רצועות אלה נעשה באמצעות מכונות וחשמל. למרות שלפני שעושה הרצועות לוחץ על הכפתור ומדליק את המכונה, הוא אומר בקול שהוא עושה זאת "לשם מצוות תפילין". ברור כי רצועות אלה כשרות מבחינה הלכתית לכל דבר ועניין, אולם הן פחות מהודרות מהרצועות שנעשות ע"י כח הגברא בלבד.
רצועות לתפילין העשויות "עור תחתון" ובעבודת מכונה
בשונה מהרצועות שתיארנו קודם לכן, רצועות עלו מיוצרות מעור פשוט מאוד ולא איכותי. העיבוד של רצועות אלו בעת ייצור תפילין נעשה באמצעות מכונות בלבד ולא ע"י אדם. ברצועות אלה, אין שום הידור והן נחשבות לרצועות נחותות מאוד. יש בהן חיסרון מהותי הבא לידי ביטוי בכך שהן נוטות להימתח בקלות וכתוצאה מכך, מתקלקלות מהר מאוד. כיום כמעט ולא ניתן למצוא רצועות מסוג זה בשוק.
אורך ורוחב הרצועות
כאשר אנו מדברים על רצועות של תפילין, אנו מדברים על שתי מידות. מידת אורך הרצועה ומידת רוחב הרצועה. לגבי רוחב רצועת התפילין – הרוחב חייב להיות לפחות 1 ס"מ ולכל אורכה. כיום, כל הרצועות (למעט רצועות של תפילין קטנות שהן שצרות יותר) הן ברוחב של כ- 1.5 ס"מ לפחות. (המדידה נעשית כמובן כאשר הרצועה מתוחה וישרה). עובי רצועת התפילין הוא כ – 1.5 ס”מ. לא מומלץ לקנות בעובי פחות מזה, מאחר ולעור יש נטייה להתכווץ מעט.
לגבי אורך הרצועה של תפילין של יד – צריך שתהיה ארוכה דיו בכדי שיהיה מספיק בכדי לכרוך 7 פעמים סביב הזרוע ועוד שלוש פעמים סביב אצבע האמה ולקשור בכף היד שלא ישמט. במידה והרצועה אינה מספיק ארוכה בכדי לעשות 7 כריכות סביב הזרוע ועוד 3 פעמים סביב אצבע האמה, מוותרים על הכריכות סביב הזרוע ומותחים ישירות מקשר התפילין שעל הקיבורת ישירות לאצבע האמה, מבצעים 3 כריכות סביב האצבע וקושרים. כל זאת מאחר ן 7 כריכות סביב הזרוע אינן הלכה למשה מסיני כי אם מנהג ישראל בלבד, בעוד ש 3 כריכות סביב אצבע האמה, הן הלכה למשה מסיני!
לגבי רצועות של ראש – אורך הרצועה של ראש, צריך להגיע עד לאיזור החלציים (מקום ברית המילה) בצד ימין ועד הטבור בצד שמאל. יש הסוברים שצד ימין צריך להספיק עד הטבור ואילו צד שמאל עד הלב. אין כל בעיה אם הרצועות ארוכות מאורכים אלה שצויינו. (המינימום הנדרש הוא 2 טפחים ממקום הקשר של הרצועה בראש).
רצועות תפילין מחיר
מחיר המהודרות אינו כל כך יקר בהשוואה לסך המחיר של תפילין, מאחר וזהו חלק קטן מסך התפילין. גם הייצור של הרצועות אינו מסובך, כך שאין סיבה שיהיה יקר מידי.
מחיר רצועות התפילין הנעשות בעבודת מכונה (ראש ויד יחד) נע בין 90 ש"ח ויכול להגיע ל 150 ש"ח. מחיר הרצועות שנעשות בעבודת יד, כאשר שני הצדדים הם בצבע שחור, יכול לנוע בין 150 ש"ח ולהגיע עד ל 350 ש"ח.
חשוב מאוד לקנות רצועות מסופר סת"ם מוכר, אמין ומקצועי. אם אין לכם ניסיון, קחו אתכם מישהו שמבין בכך.
אוחז התפילין של אות אוחז מצויין את כל סוגי רצועות התפילין ללא יוצא מן הכלל. באוחז התפילין יש 2 מגנטים חזקים המתמודדים בקלות יתירה עם כל עובי של רצועות תפילין.
המשיכו בקריאה אודות למה מניחים תפילין ביד שמאל.