בס"ד

בס"ד

למה מניחים תפילין ביד שמאל? קיראו כיצד פסקו חז"ל

ניווט מהיר

למה מניחים תפילין ביד שמאל? חז"ל קבעו שיש לבצע הנחת תפילין על יד שמאל, וכך נפסק בהלכה. הגמרא אף מביאה לכך כמה סימוכין מהתורה:

  • למה הכוונה "ידך" ?התורה אומרת על התפילין: "וּקְשַׁרְתָּם לְאוֹת עַל יָדֶךָ. נשאלת השאלה, לאיזו יד התורה מתכוונת, ימין או שמאל? בפסוקים רבים בתורה, יד ימין לא נקראת "יד" אלא "ימין". מכך ניתן להבין, שכאשר התורה אומרת רק את המילה "יד", הרי שהיא מתכוונת ליד שמאל.
  • היד החלשה –בפסוק אחר התורה אומרת על התפילין: "וְהָיָה לְאוֹת עַל יָדְכָה". נשים לב לצורת הכתיבה של המילה "ידך" כאן – בתוספת של אות ה' שלא נשמעת בכלל בזמן הקריאה.

למה מניחים תפילין ביד שמאל? כי היא היד ה"כהה"

 

מדוע נוספה האות ה' ? הגמרא מציינת שיש כאן סימן חבוי שמגלה לנו לאיזו יד התורה מתכוונת: ליד ה"כהה". יש לראות את המילה "ידכה" כחיבור של שתי המילים: "יד" ו"כהה". מהי יד "כהה"? יד חלשה (כמו הביטוי כהו חושיו). ולפיכך, הנחת התפילין צריכה להיות על יד שמאל, שהיא לרוב היד החלשה.

  • כמו כתיבת המזוזה – בשונה משני ההסברים הראשונים, כאן אנחנו לא מדברים על היד שעליה מניחים, אלא על היד שבאמצעותה מניחים את התפילין על היד השנייה – ולהלן ההסבר:

מיד לאחר המצווה על הנחת תפילין, מופיעה המצווה על תקיעת מזוזה. כך כתוב: "וּקְשַׁרְתָּם לְאוֹת עַל יָדֶךָ וְהָיוּ לְטֹטָפֹת בֵּין עֵינֶיךָ. וּכְתַבְתָּם עַל מְזוּזֹת בֵּיתֶךָ וּבִשְׁעָרֶיךָ". מכך לומדת הגמרא: התורה קושרת את קשירת התפילין לכתיבת המזוזה, כדי ללמד אותנו שאת שתי הפעולות הללו צריך לעשות באותה יד. ובאיזו יד רוב האנשים כותבים ("וכתבתם" את המזוזה)? ביד ימין – ומכאן אנחנו מבינים שגם את התפילין צריך לקשור ביד ימין ולהניח על יד שמאל.

חשוב להדגיש פרט חשוב: זה לא נכון לומר שאת התפילין מניחים על יד שמאל או לקרוא לכך הנחת תפילין ביד שמאל בעת קניית תפילין, למשל. ההגדרה הנכונה היא: את התפילין מניחים על היד החלשה.

רוב האנשים בעולם הם ימניים, ולכן היד החלשה שלהם היא יד שמאל – כך שלמעשה כמעט כל מי שמניח תפילין, קושר את התפילין באמצעות יד ימין ומניח אותן על יד שמאל. אבל מה עושה מי שהיד החזקה שלו היא יד שמאל? (איטר יד ימינו)

הרי אין תפילין לשמאליים. במקרה כזה,  אדם שהיד החזקה שלו (בה הוא כותב ופועל) יניח את התפילין על היד החלשה שלו, שהיא יד ימין!

אדם ימני שידו השמאלית חבושה – על איזה יד יניח את התפילין?

זו שאלה מעניינת ונפוצה מאוד שקשורה לנושא: אדם שהזרוע השמאלית שלו חבושה או מגובסת, על איזו יד צריך להניח תפילין? האם על יד ימין החזקה ? התשובה של פוסקי ההלכה לעניין זה, היא להמשיך להניח על יד שמאל (ולשמאלי – על יד ימין). כלומר, יניח את התפילין על התחבושת / גבס כרגיל!

אדם ששולט בשתי ידיו באופן זהה – מה יעשה? על איזו יד יניח את התפילין?

בעניין זה כתוב בשולחן ערוך: "ואטר יד ימינו, אם עושה כל מלאכתו בשמאלו, מניח בשמאלו שהוא ימין של כל אדם. ואם שולט בשתי ידיו, מניח בשמאל כל אדם". כלומר, במקרה שכזה, נוהגים לפי רוב בני האדם ויניחו את התפילין על יד שמאל. מי ששולט בשתי ידיו אולם לרוב כותב ביד אחת – יניח תפילין על היד האחרת, שהיא לכאורה, היד החלשה יותר. אבל אם שולט בשתי ידיו באופן שווה וגם כותב בשתי ידיו לסירוגין  – הנחת התפילין תהיה על יד שמאל, כרוב האנשים הימניים, המניחים תפילין על יד שמאל. קיראו על זמני הנחת תפילין.

אוחז תפילין
לאחיזה הדוקה ונוחה של רצועת התפילין בכף היד
הנחה ברכישת 2 יח' או יותר
40 ₪ ליח'
49 ₪ ליח' 59 ₪

כולל משלוח חינם עד בית הלקוח