בס"ד

בס"ד

ההבדל בין התפילין במאות השנים האחרונות ועד לעת החדשה

ניווט מהיר

ממחקרים שנערכו על הנחת תפילין או תפילין של העדות השונות ובייחוד אצל יהודי תימן, נמצא שישנם מספר הבדלים בין התפילין הקדומות לבין אלה המיוצרות כיום. מה ההבדל בין התפילין במאות השנים האחרונות ועד לעת החדשה?

ההבדל בין התפילין – מה עבר על התפילין במהלך השנים?

  1. העור שממנו עשויים בתי התפילין עשוי בהמה דקה (כבש או עז) ובתימן היה שכיח השימוש בעור השליל (עור עובר הבקר).
  2. הגודל הממוצע של בתי התפילין והתיתורות (החלק בתפילין שמתחת לבית ובולט סביבו) בתפילין של פעם, הוא יחסית קטן בהשוואה להיום, כאשר הגודל הממוצע של הקציצות הוא כ-20 מ"מ ושל התיתורות הוא כ-30 מ"מ. כיום גודל הקציצות הוא כ-40 מ"מ ושל התיתורות כ-50 מ"מ.
  3. בתפילין של פעם אין אחידות בגודל של תפילין שבין יד לתפילין של ראש – בדרך כלל שיעור של ראש גדול יותר בשל הצורך להכניס ארבע פרשיות עם מחיצות ביניהן.
  4. גובה הקציצות לרוב אינו זהה לאורך והרוחב שלהן.
  5. צורת וגודל בתי היד– לעיתים בית היד גבוה וצר באופן יחסי ולעיתים בעל מתאר מעוגל. המתאר המעוגל נבע לעיתים מהתכווצות עור הבית הדק וקבלת צורת הקלף המגולגל בתוכו ונראה אף שלעיתים הבתים יוצרו כך לכתחילה.
  6. ריבועי בתי הראש אינם מדויקים כמו בימינו.

 

  1. רצועות התפילין קצרות ורוחבן נע בין 18-10 מ"מ לערך.
  2. צורת הגבול החוצץ בין הפרשיות– בבתי התפילין של ראש ישנם שלושה חריצים עמוקים וברורים בעור החיפוי החיצוני המציינים את הגבול החוצץ בין הפרשיות, אבל בתוך הבתים לרוב לא הייתה הפרדה ברורה.
  3. סדר כתיבת הפרשיות היא בשיטת רש"י, אך ללא תגים (בניגוד לרמב"ם) ומספר השורות של הפרשיות, בין של ראש ובין של יד- אינו קבוע. בבתי התפילין הקטנות הפרשיות כתובות בכתב זעיר, עדות למיומנות כתיבה גבוהה מאוד, יותר מכפי שכיום.
  4. כריכת הפרשיות– פרשיות התפילין היו כרוכות בקלף וקשורות בשיער בהמה. לא נהגו להוציא את השיער מחוץ לבית ראש התפילין.
  5. נמצא, כי רק במאות השנים האחרונות חלו שינויים משמעותיים בייצור התפילין באירופה. אלה נתנו השפעתם מאוחר יותר על ייצור התפילין בשאר קהילות ישראל. בתימן ניתן להבחין בשיפורים בייצור התפילין בראשית המאה העשרים. בסוף המאה התשעה עשרה, החלו להשתמש בעור בהמה גסה, אך הדבר לא היה שכיח. שינוי משמעותי היה ב-50 השנים האחרונות, עם השימוש באמצעי מתיחה חזקים שאפשרו שימוש בקלף עבה של בהמה גסה, ששיפר את חוזקן ועמידותן של התפילין.
  6. חשוב להבין, כי אין בחומרות של היום כדי להטיל דופי בתפילין של אבותינו, היות אלו התבססו במקרים רבים על שיטות פסיקה הלכתיות שונות מהקובל בימינו.
No more loose straps!
Sale! 49 ILS instead 59 ILS for 2 units or more (each)